Geschreven door
Janno Hordijk
4 min read777 words
Categorie
Share

Wat is PHP?

PHP is een veelgebruikte scriptingtaal voor websitebouw. Het wordt vaak gebruikt om dynamische webpagina’s te creëren door gegevens op te halen van en weg te schrijven naar databases en HTML-uitvoer te genereren. HTML is de taal waarin uiteindelijk een website wordt opgemaakt.

Dit maakt het een handige tool voor webontwikkelaars om interactieve en gepersonaliseerde websites te bouwen. PHP wordt vooral toegepast in combinatie met bekende contentmanagementsystemen (CMS), zoals WordPress, Joomla en Drupal. Deze CMS-systemen vertrouwen op PHP om de inhoud van websites te beheren, waardoor het voor gebruikers eenvoudig wordt om websites te maken en te onderhouden, zelfs zonder uitgebreide programmeerkennis.

Nieuwe versie van PHP

Zoals elk systeem regelmatig van updates moet worden voorzien, is dat ook het geval met PHP. De laatste versie van de 7 serie is 7.4 en die wordt al enige tijd niet meer doorontwikkeld. Daarvoor in de plaats is de 8 serie gekomen. Op moment van schrijven is 8.2.10 de meest stabiele versie.

CMS, Thema’s en Plug-ins

De gangbare CMS-en zijn geschreven in PHP. Vaak horen daar Thema’s bij, en één of meerdere plug-ins, add-ons en noem maar op. Elk van deze onderdelen is geschreven op een bepaalde versie van PHP. In nieuwere versies van PHP worden sommige functies van de oude versie niet meer gebruikt. Vaak zijn daar weer andere (betere) functies voor in de plaats gekomen.

Echter, als één van die onderdelen niet geschikt is voor een nieuwere versie dan kan dat gevolgen hebben voor de werking van (een gedeelte van) een website.

Overschakelen van versie 7.4 naar 8.2

Gelukkig kan je in cPanel zelf eenvoudig schakelen tussen de beschikbare PHP versies. Wij ondersteunen op dit moment 7.4 en 8.2.10. Eenmaal ingelogd in cPanel heb je bij MultiPHP beheer de mogelijkheid om snel naar de nieuwe PHP versie te schakelen. Zie hieronder de afbeeldingen.

Geef het systeem een paar seconden de tijd om de wijzigingen door te voeren en check dan of je website het nog steeds goed doet. Roep ook even de ‘achterkant’ op, dus login op het beheerders gedeelte van je site om te kijken of ook daar alles nog correct werkt.

Gaat er iets niet goed dan kan je de instelling weer terugzetten naar versie 7.4, de site is na enkele seconden dan weer zichtbaar.

Wat te doen als het ‘fout’ gaat?

Er zijn een paar zaken die je alvast zelf kunt proberen.

Zorg eerst dat alles up-to-date is. Dus WordPress, Joomla etc. heeft alle laatste updates en patches die er zijn. Doe hetzelfde met alle plug-ins en Thema’s. Voor sommige onderdelen moet je bij de leverancier kijken of er een nieuwere versie beschikbaar is. Het kan namelijk zijn dat je CMS die niet automatisch meer update omdat een onderhoudsabonnement is verlopen. Of wordt zelfs het onderdeel al een tijdje niet meer doorontwikkeld door de ontwikkelaars.

Schakel over naar een standaard Thema, werkt de site dan weer wel dan is het dus zaak dat er een ander of nieuw Thema gekozen wordt.

Schakel één of meerdere plug-ins/add-ons uit om te kijken welk onderdeel ervoor zorgt dat de site niet meer goed werkt.

Voor WordPress is er een plug-in beschikbaar  https://wordpress.org/plugins/php-compatibility-checker/ die voor een groot aantal onderdelen kan uitzoeken of je site nog werkt onder PHP 8.

Hoe lang is PHP 7.4 nog beschikbaar?

PHP 7.4 wordt sinds november 2022 niet meer doorontwikkeld. En dit geeft op termijn mogelijk problemen. WordPress en de andere CMS-en maken steeds meer gebruik van de nieuwste technieken en het is niet verstandig om met oude versies lang door te blijven werken.

Het is te vergelijken met een besturingssysteem zoals Windows. Het systeem blijft nog wel even werken maar op een gegeven moment werken bepaalde applicaties niet meer. Belangrijker nog: op termijn wordt het ook onveilig omdat beveiligingsproblemen niet meer worden opgelost in een oude versie.

Wij hebben daarom besloten dat tot uiterlijk 31 december 2023 de oude PHP versie 7.4 beschikbaar blijft. Vanaf 1 januari 2024 zullen we de sites moeten overzetten naar PHP 8.2 .10 (of hoger als er dan een nieuwere versie beschikbaar is).

Ondersteuning

Mocht bovenstaande uitleg niet tot het gewenste resultaat leiden of is het allemaal te ingewikkeld, dan kunnen wij tegen een redelijke vergoeding ondersteuning bieden.

Wij maken dan een kopie van de website in een andere omgeving en kijken dan mee wat er precies moet gebeuren om de site geschikt te maken onder PHP 8. Dat kan inhouden dat er een nieuw thema gemaakt moet worden of dat er voor sommige plug-ins een andere oplossing gevonden moet worden.

In november zullen we nog een herinnering uitsturen om dit nogmaals onder de aandacht te brengen.

Wil je met ons bekijken wat de mogelijkheden zijn om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen? Neem dan contact met ons op.

Over de auteur

Janno Hordijk

Allround programmeur, in C# .Net, PHP, Power Automate, Logic Apps en dan nog een aantal oudere programmeertalen zoals ColdFusion, Clipper, Visual-Objects, Pascal, native C etc.

Heeft in diverse ICT-management functies gewerkt met vaak Business controller als aanvullende rol .

MagicServices is sinds 1998 zijn bedrijf waarin hij websites host en bouwt, van klein tot groot, inclusief WooCommerce webshops. In C#.net heeft hij een aantal portalen gebouwd voor de lokale en landelijke brandweer. In CA-Visual Objects heeft hij een POS-systeem gebouwd voor een aantal coffeeshops met een koppeling naar vingerafdrukscanners en deuropeners.